FARC ziet vooruitgang na afsluiting gesprekken

AMSTERDAM - De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) vinden dat er 'concrete resultaten zijn geboekt' tijdens de vredesbesprekingen in Havana.

Donderdag werd de derde gespreksronde van de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering afgesloten. "Het ritme is goed en er zijn concrete resultaten. Het lijkt op een mambo die niet langzaam gaat maar juist versnelt", aldus Jesús Santrich van de FARC.

De Nederlandse Tanja Nijmeijer zit ook aan de onderhandelingstafel. De delegatievoorzitter van de Colombiaanse regering Humberto de la Calle liet weten dat sprake is van toenadering.

Hervormingen

De gesprekken, die op 14 januari werden hervat, stonden vooral in het teken van landbouwhervormingen die de guerrillabeweging eist. Landbouwgrond moet volgens de FARC eerlijker verdeeld worden, waar onder meer ontheemde Colombiaanse boeren van kunnen profiteren

Zondag liep het eenzijdig staakt-het-vuren af dat de FARC in het kader van de besprekingen had afgekondigd. De Colombiaanse regering weigert een wapenstilstand tot een vredesakkoord is gesloten. De regering vreest dat de militair verzwakte FARC zou proberen weer op krachten te komen.

De gesprekken in de Cubaanse hoofdstad gingen in november van start. Vanaf volgende week donderdag praten de partijen verder.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie