Demonstranten en politie slaags in Egypte

AMSTERDAM - In zeker drie steden in Egypte zijn tegenstanders van president Mohamed Mursi vrijdag slaags geraakt met de politie.

Het is vrijdag 2 jaar geleden dat de opstand tegen ex-president Hosni Mubarak begon die uiteindelijk tot zijn aftreden leidde.

In de hoofdstad Caïro kwamen duizenden vooral jonge tegenstanders van Mursi en zijn Moslim Broederschap bijeen op het beroemde Tahrirplein. Donderdagavond waren daar al rellen geweest en confrontaties met de politie en ook vrijdag kwam het tot een treffen.

Daarbij gooiden demonstranten met benzinebommen en vuurwerk en deed de politie alles om te voorkomen dat de actievoerders regeringsgebouwen bij het plein bereikten.

Traangas

Ook in onder meer Alexandrië, Port Said en Suez gingen tegenstanders van de president de straat op en kwam het tot confrontaties met de politie. Deze gebruikte onder meer traangas. De demonstranten vinden dat de revolutie verraden is door islamisten.

De omgeving van het presidentiële paleis in Caïro is afgegrendeld met wegversperringen en prikkeldraad om te voorkomen dat actievoerders daarheen trekken.

Kantoren

Tegenstanders van de Egyptische president Mohamed Mursi hebben in de stad Ismailia ten oosten van hoofdstad Caïro kantoren van de politieke tak van de Moslim Broederschap in brand gestoken. 

Ismailia was vrijdag een van de steden waar actievoerders ter ere van de tweede verjaardag van de revolutie de straat opgingen om te demonstreren tegen president Mohamed Mursi en zijn Broederschap.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie