Politie Athene bestormt metrostation

AMSTERDAM - De Griekse politie heeft vrijdag een metrostation in Athene bestormd om een einde te maken aan een staking die inmiddels haar negende dag was ingegaan. 

Tientallen stakende medewerkers van de metro hadden een barricade opgeworpen om de politie tegen te houden. Honderden sympathisanten werden in de straten rond het station op afstand gehouden door oproeragenten.

Tientallen stakers werden door de politie zonder slag of stoot verwijderd. De omgeving van het metrostation bleef tijdens het spitsuur afgezet.

Het metropersoneel legde ruim een week geleden het werk neer ondanks een door de rechter uitgevaardigd stakingsverbod. Zij weigerden zich neer te leggen bij een loonsverlaging die onderdeel is van een hervormingspakket.

Noodwet

De regering weigerde de eisen van de stakers in te willigen en een noodwet in te zetten om de staking te breken. "De Griekse bevolking heeft offers gebracht. Grote offers. Ik kan geen uitzonderingen toestaan.

Bovendien is het openbaar vervoer geen eigendom van de vakbonden. Het is eigendom van de bevolking, die het recht heeft er gebruik van te maken en niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat ongemak moet ervaren", zei premier Antonis Samaras.

Overlast

Een dergelijke noodwet wordt normaliter alleen uit de kast getrokken in tijden van oorlog of bij nationale rampen. "De vakbondsleden hebben besloten om de confrontatie aan te gaan en onredelijke stakingsmethodes te hanteren.

Met hun acties zorgen ze voor veel overlast voor Athene en veroorzaken ze een ernstig financieel probleem voor de stad. We kunnen niets anders doen dan de noodmaatregel door te zetten", aldus minister van vervoer Kotsis Hadzidakis.

Solidair

Medewerkers van de andere takken van openbaar vervoer verklaarden zich na het besluit van de regering prompt solidair met de stakers en legden ook het werk neer. Forenzen en andere reizigers zagen zich vrijdag daarom gedwongen andere vormen van vervoer te vinden. De regering sprak de verwachting uit dat het metroverkeer in het weekeinde weer op gang komt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie