VN buigen zich over eilandengroep Oost-Chinese Zee

AMSTERDAM - De Verenigde Naties zullen zich buigen over een wetenschappelijke claim op de betwiste eilandjes in de Oost-Chinese Zee.

China heeft de VN verzocht een oordeel te vellen over zijn standpunt dat de eilandengroep bij China hoort, zo meldt persbureau Reuters. Het land stelt dat de Oost-Chinese Zee deel uitmaakt van het continentaal plat van China en dat de onbewoonde eilandjes daar ook toe behoren.

Japan heeft bij de VN bepleit het verzoek van China niet te behandelen. Het land denkt de strijd om de eilanden met China wel op te kunnen oplossen.

Natuurlijke hulpbronnen

Drie landen eisen de eilanden op. China noemt ze de Diaoyu, Japan de Senkaku en Taiwan de Tiaoyutai. De eilanden zijn klein, maar strategisch gelegen en rijk aan natuurlijke hulpbronnen.

Japan kocht de eilandengroep in september van een particuliere Japanse eigenaar, waarna de spanningen opliepen. Chinese schepen zijn verschillende keren de wateren rond de eilanden binnengevaren.

Volgens een VN-conventie kan een land zijn economische zone van 200 mijl in zee uitbreiden, als het land kan bewijzen dat de zee deel uitmaakt van zijn continentaal plat. De VN buigen zich slechts over de wetenschappelijke geldigheid van de claim van China. De landen moeten er daarna zelf uitkomen.

Grotere plaatje

Een Japanse gezant die vrijdag de toekomstige Chinese president Xi Jinping heeft gesproken, denkt dat de strijd om de eilanden kan worden opgelost. Natsuo Yamaguchi, hoofd van de minderheidspartij New Komeito in de Japanse coalitie, zei dat Japan zal kijken naar het ''grotere plaatje''.

Wel zei hij dat hij het eilandenprobleem niet rechtstreeks met Xi zal gaan bespreken. Tijdens het gesprek had hij Xi een brief overhandigd namens de Japanse premier Shinzo Abe.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie