
'Acute dreiging voor westerlingen in Benghazi'
Nederlanders die in de Libische stad en het gebied daar ten oosten van verblijven, worden opgeroepen te vertrekken.
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken riep landgenoten eerder ook al op de Libische stad, die in 2011 epicentrum was van de opstand tegen de Libische oud-dictator Muammar Kaddafi, onmiddellijk te verlaten. Dat meldden diverse Britse media waaronder Sky News.
Wat precies als het acute gevaar wordt gezien is door de Britten nog niet toegelicht. Een woordvoeder van het Nederlandse ministerie spreekt tegenover NU.nl van 'vele dreigementen jegens westerlingen'.
Nederlanders
Nederland ontraadde al 'niet-essentiële reizen' naar het Noord-Afrikaanse land en wijst bovendien sinds deze week ook specifiek op de 'onvoorspelbare veiligheidssituatie en de mogelijkheid van gewelddadige incidenten' in en rond Benghazi. Vanaf donderdagmiddag wordt ook verblijven in Libië afgeraden.
De ministeriewoordvoerder laat desgevraagd weten dat er zich momenteel 5 geregistreerde Nederlanders in het betreffende gebied bevinden. Zij zijn een paar dagen geleden al benaderd door de ambassade. "Deze mensen nog eens extra op de dreigende situatie gewezen en we hebben ze gevraagd om nog eens te overwegen of hun aanwezigheid in het land echt noodzakelijk is", aldus de zegsman.
Benghazi:
Clinton
De Britse waarschuwing komt daags nadat Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton in het Congres haar optreden na de aanslag op het eigen consulaat in Benghazi verdedigde.
De aanval op 11 september vorig jaar waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam, was volgens Clinton onderdeel van een lange geschiedenis van geweld in de streek en mede een gevolg van de instabiliteit die voortvloeide uit de gewelddadige strijd tussen tegenstanders van Kaddafi en diens regeringstroepen in 2011.
Eerder deze maand haalde Italië al het personeel van het consulaat in Benghazi terug na een aanval.
Revolutie
Libië was een van de landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika waar begin 2011 opstand tegen het dictatoriale regime ontstond. De strijd tegen zelfbenoemd 'gids van de revolutie' Kaddafi, die het land 42 jaar op dictatoriale wijze leidde, mondde uit in een bloedige burgeroorlog tussen rebellen - gesteund door de NAVO - en regeringstroepen.
In oktober 2011 werd Kaddafi in zijn geboortestad Sirte door tegenstanders gepakt en om het leven gebracht. Inmiddels hebben Libiërs een interimregering gekozen die de veiligheid in het land als prioriteit zegt te hebben.
Het land kampt al enige tijd met grote problemen met de openbare orde en wordt in sommige streken geplaagd door oplaaiend geweld tussen verschillende stammen.