Afsplitsing rebellengroep Mali wil onderhandelen

AMSTERDAM - Een onderdeel van de rebellengroepering Ansar Dine in Mali is na opsplitsing bereid om te onderhandelen met de Malinese regering.

Dat meldt het Franse persbureau AFP donderdag.

Het noorden van het Afrikaanse land is al enige tijd in handen van Islamisten, die onder meer streven naar de invoering van de sharia-wetgeving. Ansar Dine bestaat voornamelijk uit Toeareg-nomaden en heeft banden met Al Qaida in de Islamitische Maghreb.

Het Franse leger is met een troepenmacht aanwezig in Mali om samen met het Malinese leger en andere Afrikaanse troepen de strijd aan te gaan met de rebellen. De Franse luchtmacht nam de afgelopen dagen diverse rebellenposities onder vuur met bombardementen.

Gesprek

Donderdag werd bekend dat Ansar Dine is opgesplitst, waarschijnlijk na onenigheid over de te varen koers.

Voormalig Ansar Dine-leader Alghabass Ag Intalla zei tegenover RFI radio dat de nieuwe groep, die 'Islamitische beweging voor de Azawad' gaat heten, zoekt naar een onderhandelde oplossing. Hij voegde toe dat de afsplitsing bereid is de strijd aan te gaan met Ansar Dine.

Ansar Dine of Ansaral-Din is een extremistische beweging die het gedachtengoed van al-Qaeda aanhangt. De beweging heeft haar uitvalbasis in Kidal, 1200 kilometer ten noordoosten van de Malinese hoofdstad Bamako. Ansar Dine zou uit 1000 strijders bestaan, voornamelijk Toearegs.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie