Noord-Korea plant nieuwe atoomproef

SEOUL - Noord-Korea is van plan een derde atoomproef te doen en meer langeafstandsraketten de lucht in te schieten richting de Verenigde Staten.

Dat meldde het staatspersbureau KCNA donderdag.

''We ontkennen niet dat we verschillende satellieten en raketten ontwikkelen en nucleaire testen zullen gaan doen en ons daarmee op de Verenigde Staten zullen richten'', aldus het hoofd van het leger.

Wanneer Noord-Korea de nieuwe atoomproef wil doen is niet bekend, maar volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kan de test ieder moment worden gedaan. Eerdere testen waren in 2006 en 2009.

Kim Jong-un

Het zou de eerste atoomproef zijn onder Kim Jong-un, die ruim een jaar geleden aan de macht kwam nadat zijn vader Kim Jong-il was overleden. Over de vorige testen is niet veel bekend. De kernexplosies waren licht, aldus experts.

Veiligheidsraad

Woensdag werd bekend dat de VN-Veiligheidsraad een eerdere raketlancering door Noord-Korea in december unaniem veroordeeld heeft. Het land bracht daarmee naar eigen zeggen een satelliet in de ruimte.

Noord-Korea deed de veroordeling af als een schending van zijn soevereiniteit en hypocriet omdat andere landen voortdurend satellieten lanceren. Het liet ook weten dat afschaffing van het nucleaire programma niet aan de orde is zolang elders in de wereld nog kernwapens zijn.

Technologie

Zuid-Korea en westerse landen vrezen echter dat zo ook technologie is getest voor een langeafstandsraket die bijvoorbeeld een kernkop kan vervoeren. De bestaande sancties tegen Pyongyang zijn daarom verstevigd.

Volgens experts kan Noord-Korea nog geen atoomwapen maken dat klein genoeg is om met een raket te lanceren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie