'Leger Mali executeert mensen'

AMSTERDAM - Malinese militairen hebben mensen die ervan beschuldigd werden banden te onderhouden met de extremistische rebellen uit het noorden van Mali standrechtelijk geëxecuteerd. 

Dat heeft een ooggetuige woensdag gezegd tegen persbureau AP. De ooggetuige, die anoniem wil blijven uit vrees voor represailles, verhaalde hoe militairen de slachtoffers, die bij een bushalte stonden te wachten, doodschoten en de lichamen vervolgens in een put gooiden en in brand staken.

"Ze zetten de mensen die geen identiteitsbewijs hadden en de mensen die ervan werden verdacht banden te hebben met de islamisten bij elkaar en executeerden ze. De lichamen gooiden ze in twee putten in de buurt van de bushalte", zei de ooggetuige.

De lichamen werden later overgoten met benzine en in brand gestoken. Volgens de man zijn ten minste drie mensen doodgeschoten. De executies hadden plaats op de dag dat Frankrijk een militair offensief in Mali lanceerde.

Commissie

Eerder donderdag meldde de Franse mensenrechtenorganisatie FIDH ook al dat Malinese militairen sinds 10 januari ten minste 33 mensen in de plaatsen Sevare, Mopti en Niono standrechtelijk hebben geëxecuteerd. Bovendien zou er sprake zijn van andere mensenrechtenschendingen. FIDH riep op tot het instellen van een onafhankelijke commissie die onderzoek moet gaan doen naar deze misdaden en de verantwoordelijken moet straffen.

Het Malinese leger ontkent de beschuldigingen en deed ze af als 'absoluut onwaar'. Verder wilde het leger niet reageren op de aantijgingen.

De Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian zei op de vraag of hij weet heeft van wreedheden begaan door het Malinese leger dat er 'een risico bestaat'. Frankrijk 'rekent' erop dat hooggeplaatste figuren binnen het Malinese leger wreedheden helpen te voorkomen, aldus Le Drian.

Afrikaanse troepen

In Mali zijn de eerste militairen van de Afrikaanse troepenmacht aangekomen en aan het werk gegaan, meldt minister Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken van Frankrijk. 

Er zijn ongeveer 1000 militairen van de gezamenlijke Afrikaanse troepenmacht Afisma in Mali. Uiteindelijk moeten dat er ongeveer 3500 worden. De komst van de eerste troepen is eerder dan verwacht. Landen als Nigeria, Burkina Faso, Senegal en Ivoorkust leveren manschappen.

Lees meer over:
Tip de redactie