'Aanvallers Algerije hadden wapens uit Libië'

WASHINGTON - De aanvallers die 16 januari een complex voor gaswinning in het zuidoosten van Algerije aanvielen, beschikten volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, over wapens uit Libië.

''Er is geen twijfel dat de terroristen in Algerije wapens uit Libië hadden'', zei Clinton woensdag tijdens een hoorzitting in de Senaat.

Ze waarschuwde dat wat er nog over is van de terroristische beweging AQIM (al-Qaeda in de Islamitische Maghreb), wapens heeft in Mali die uit Libië komen.

De AQIM gaat daarmee door met zijn criminele onderneming die een bedreiging voor iedereen vormt. ''Het is niet alleen een groep terroristen, het is ook een misdadige onderneming'', aldus Clinton.

Anarchie

Het gascomplex dat werd aangevallen, ligt niet ver van de grens met Libië. De val van dictator Muammar Kadafi in 2011 in Libië heeft geleid tot plaatselijke anarchie en een stroom wapens naar de Sahellanden.

In Mali veroverden jihadisten zonder veel moeite het hele noorden van het land, een gebied zo groot als Spanje.

Libië heeft volgens de Libische kolonel Ali Elahrash versterkingen gestuurd naar olie-installaties in het zuidwesten van het land. Elahrash gaat over de bescherming van olie- en gasinstallaties en zei woensdag dat er nu veel meer wordt gepatrouilleerd langs de Algerijnse grens.

Japanners

Het aantal Japanners dat omkwam is opgelopen tot negen. Dat heeft een woordvoerder van de Japanse regering gezegd. Eerder was al bekend dat zeven Japanners het leven verloren.

Alle Japanse slachtoffers waren werknemers van een Japans ingenieursbedrijf dat werkzaam was bij de gasraffinaderij in de Algerijnse woestijn. Zeven Japanners overleefden het gijzelingsdrama.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Tip de redactie