Hoger beroep Charles Taylor afgerond

LEIDSCHENDAM - Het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft woensdag in Leidschendam het hoger beroep in de zaak tegen Charles Taylor (64) afgerond. 

De ex-president van Liberia was vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot 50 jaar cel wegens betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone.

De ex-president van Liberia was vorig jaar in eerste aanleg veroordeeld tot 50 jaar cel wegens betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. In dat West-Afrikaanse land werden tijdens de burgeroorlog in de jaren 90 tienduizenden mensen gedood.

SCSL-hoofdaanklaagster Brenda Hollis eiste in hoger beroep 80 jaar cel, Taylor vroeg alsnog vrijspraak. Tijdens zijn slotwoord zei Taylor erop te vertrouwen dat de vijf beroepsrechters, voorgezeten door de Amerikaanse Shireen Avis Fisher, ''bij de gratie Gods het juiste zullen doen''.

De Kamer van Beroep streeft er officieel naar ''nog dit jaar uitspraak'' te doen. Naar verluidt zou de streefdatum eind september zijn. Een eventuele straf moet Taylor uitzitten in het Verenigd Koninkrijk. Nederland stelde in 2006 de voorwaarde dat Taylor zijn straf elders uitzit als hij hier wordt veroordeeld.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie