Clinton verdedigt optreden bij aanslag Libië

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft woensdag in een hoorzitting voor het Congres haar optreden verdedigd rond de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië op 11 september vorig jaar.

Hij werd samen met drie andere Amerikanen vermoord bij een aanval op een pand dat door de Amerikaanse diplomaten werd gebruikt in Benghazi, in het noordoosten van Libië.

De aanval was volgens Clinton onderdeel van een lange geschiedenis van geweld in de streek en mede een gevolg van de instabiliteit die voortvloeide uit de Arabische Lente.

''Ik ben verantwoordelijk, niemand is er meer in geïnteresseerd om daar duidelijkheid over te krijgen dan ik. Ik ben vastbesloten het ministerie en ons land veiliger, sterker en zekerder achter te laten.''

Emotioneel 

Clinton was bij vlagen emotioneel. Zo brak haar stem even toen ze vertelde over de plechtigheid die zij bijwoonde toen de gesneuvelden in doodskisten aankwamen op een Amerikaanse luchtbasis.

''Ik sloeg mijn armen heen om de moeders en vaders, de zussen en broers, de zoons en de dochters en de vrouwen die alleen achterbleven met hun kinderen'', zei de minister. Ook viel ze een senator in de rede om hem tegen te spreken.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie constateerde eerder al dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tekort is geschoten bij het waarborgen van de veiligheid van het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Clinton beloofde toen al de aanbevelingen over te nemen. De bewindsvrouw treedt binnenkort af en maakt plaats voor John Kerry.

Lees meer over:
Tip de redactie