Smogalarm afgekondigd voor België

BRUSSEL - In België is voor donderdag en vrijdag een smogalarm afgekondigd. De lucht is te sterk vervuild met fijnstof. Dat maakten Belgische autoriteiten woensdag bekend.

Als gevolg van het smogalarm mag er op een groot aantal snelwegen niet harder gereden worden dan 90 kilometer per uur.

In en rond Brussel geldt een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur waar normaliter 70 kilometer per uur gereden mag worden.

De politie zegt extra te gaan controleren. Bovendien zullen vaste flitsers aangepast zijn op de snelheidsbeperking.

Of het alarm ook nog voor het weekeinde gaat gelden, is woensdag nog niet te bepalen, aldus de verantwoordelijke instanties. Er wordt voor zondag wel verbetering verwacht.

Oost-Europa

Volgens de Belgische luchtkwaliteitsbewaker IRCEL wordt de hoge concentratie fijnstof verklaard door 'slechte verdunningsomstandigheden'. Vermoed wordt dat inkomende, vervuilde lucht uit Oost-Europa door oostenwind ook een rol speelt.

IRCEL waarschuwt mensen geen 'langdurige fysieke' inspanningen te doen zolang het alarm van kracht is. Deze waarschuwing geldt ook voor activiteiten binnenshuis. Omdat de fijnstofdeeltjes zo klein zijn dat ze makkelijk overal binnendringen 'zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht.'

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie