Links en rechts dicht bij elkaar in Israël

JERUZALEM - Nu bijna alle stemmen geteld zijn, hebben Israëlisch rechts en links evenveel zetels behaald bij de parlementsverkiezingen van dinsdag.

Israëlische media meldden in de nacht van dinsdag op woensdag dat de blokken beide 60 zetels zouden krijgen in het 120 zetels tellende parlement.

De rechtse partij Likud van premier Benjamin Netanyahu is ondanks een verlies van 11 zetels als grootste uit de bus gekomen met 31 zetels. Netanyahu zei dat de uitslag een duidelijk signaal is dat het Israëlische volk hem opnieuw als premier wil.

Shelly Yacimovich van de Arbeidspartij die op 15 zetels staat, zegt echter dat ze alles in het werk zal stellen om in samenwerking met andere partijen, Netanyahu van regeren af te houden.

Grote winnaar

De grote winnaar is de centrumpartij Yesh Atid (Er is een toekomst) van de voormalige tv-presentator Yair Lapid, die met 19 zetels de tweede partij in het parlement wordt. Hij heeft in de campagne geageerd tegen de vrijstelling van de in Israël geldende zware dienstplicht voor ultra-orthodoxe joden.

Mogelijk treedt Lapids partij toe tot een regering onder leiding van Netanyahu. De premier heeft hem volgens The Jerusalem Post al gebeld om hem te polsen voor samenwerking in een nieuwe regering.

Vijf vragen over de verkiezingen in Israël

Verkiezingen Israël

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie