Duitse militairen Patriot-missie in Turkije belaagd

ISKENDERUN - Duitse militairen van de Patriot-missie in Turkije zijn dinsdag in de plaats Iskenderun belaagd door linkse activisten.

De Duitsers hadden geen dienst en droegen burgerkleding.

Volgens Duitse media werden dinsdag vijf militairen belaagd, toen ze een winkel verlieten. Bij een van hen trokken de belagers een zak over zijn hoofd met daarin een wit poeder.

De militairen vluchtten daarop een winkel in. Beveiligers hebben de militairen in veiligheid terug kunnen brengen. Geen van de militairen is gewond geraakt.

Aangehouden

Volgens Turkse media zijn 26 Turkse activisten aangehouden. Onder hen de leider van de linkse groepering Turkse Jeugd Unie, İlker Yücel. Volgens de mediaberichten zijn 14 verdachten enige tijd vastgehouden.

Het is niet het eerste incident deze week. Een protest tegen de Patriot-missie in Iskenderun eindigde maandag in een gewelddadige confrontatie met de politie. Tientallen demonstranten werden opgepakt.

Nederlanders

De Nederlandse militairen hebben geen last gehad van protesten. Dat meldde een zegsman van het ministerie van Defensie. Ook hebben zich geen andere incidenten voorgedaan.

Het schip met de Nederlandse Patriots is dinsdag in Iskenderun gearriveerd en gelost. Dat verliep zonder problemen of protesten. Het materieel wordt woensdag in konvooien naar Adana gereden waar de Patriots op twee locaties worden opgesteld als bescherming tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië.

Volgens de commandant van de missie verloopt alles ''gemoedelijk'', aldus de zegsman.

Lees meer over:
Tip de redactie