Twee arrestaties na schietpartij Texas

HOUSTON - Na een schietpartij op een universiteitscampus in Houston heeft de politie dinsdag twee aanhoudingen verricht.

Bij het incident eerder die dag raakten drie mensen gewond, onder wie één ernstig.

Na escalatie van een ferme woordenwisseling op de campus trok uiteindelijk een van de ruziemakers zijn wapen, zo verklaart de politie. Van de twee verdachten blijkt er één student te zijn aan het Lone Star College, een openbare universiteit met zo'n 10.000 leerlingen. Een van de verdachten zou bovendien zelf gewond zijn geraakt.

Hartaanval

Onder de gewonden bevindt zich ook een conciërge van de universiteit. Daarnaast moest één student naar het ziekenhuis worden overgebracht nadat ze als getuige van het incident een hartaanval had gekregen.

Het is de vierde schietpartij op Amerikaanse scholen in twee weken.

Half december werden bovendien 20 kinderen en 7 medewerkers vermoord bij een massale schietpartij op een basisschool in het dorpje Newtown in Connecticut. De 20-jarige schutter pleegde toen zelfmoord na zijn daad. Nog nooit eerder vielen er zulke jonge slachtoffers bij een dergelijk incident.

Wapenvergunning

Naar aanleiding van het incident stelde de Amerikaanse president Barack Obama een actieplan op met 23 punten om het vuurwapengeweld in zijn land te beteugelen. Dat bevat onder meer een verbod op aanvalswapens en betere controle op bijvoorbeeld een mogelijk strafblad van mensen die een wapenvergunning aanvragen.

Hij stelde ook voor dat magazijnen van vuurwapens voor veel patronen worden verboden. Die worden namelijk vaak gebruikt bij dergelijke schietpartijen. Daarnaast pleit hij voor strengere wetgeving voor de handel in geweren.

NRA

De Amerikaanse wapenlobby NRA vond Obama's plan een aanval op vuurwapens en wapenbezitters die de wet gehoorzamen. ''Slechts eerlijke, gehoorzame wapenbezitters worden erdoor getroffen en onze kinderen zullen kwetsbaar blijven voor de onvermijdelijkheid van nog meer tragedies'', zo reageerde de NRA.

De organisatie stelde voor om bij alle scholen gewapende bewakers te plaatsen om geweldsdrama's zoals die in Newtown te voorkomen.

Tip de redactie