Cameron wil referendum over Brits vertrek uit EU

AMSTERDAM - Premier David Cameron wil dat de Britse bevolking zich uiterlijk in 2017 in een referendum uitspreekt over eventuele uittreding van het land uit de Europese Unie.

Deze uispraken doet de Britse premier woensdag in een toespraak, zo melden verschillende Britse media, waaronder de BBC.

Hij zal aankondigen dat na de herverkiezing van zijn Conservatieve partij het volk de keus krijgt om uit de Europese Unie te stappen. 

Naar verwachting zal Cameron bekendmaken dat er nieuwe onderhandelingen moeten komen over de verdeling van bevoegdheden tussen Londen en Brussel. "Wanneer we een nieuwe overeenkomst hebben, is er een referendum met een hele simpele keuze om in de EU te blijven of eruit te stappen", aldus de premier in de toespraak. "Het is tijd dat het Britse volk zich uitspreekt. Het is tijd om deze Europese kwestie in de Britse politiek op te lossen."

Cameron wil het referendum niet nu al houden omdat Europa sterk zal veranderen door de crisis in de eurozone.

Mislukken

Uit al gepubliceerde fragmenten van de toespraak blijkt dat Cameron wil waarschuwen dat Groot-Brittannië mogelijk verder afdrijft van de Europese Unie. Ook is hij bang dat de Europese samenwerking gaat mislukken, tenzij de EU drie grote problemen aanpakt: de schuldencrisis in de eurozone, het haperende concurrentievermogen en de afnemende steun van de bevolking. Dat laatste is vooral in Groot-Brittannië het geval.

De Britse oppositieleider Ed Miliband noemt Cameron in een reactie op de aankondiging een referndum te willen houden "zwak" en "beheerst door zijn partij" in plaats van het nationaal belang.

Amsterdam

De premier zou de toespraak oorspronkelijk vrijdag houden in Amsterdam. Hij zegde echter donderdagavond af vanwege de gijzelingsactie in Algerije, waarbij ook Britse burgers betrokken waren.

De volgende verkiezingen zijn in 2015.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie