Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Korea

NEW YORK - De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag de raketlancering door Noord-Korea in december unaniem veroordeeld en bestaande sancties tegen Pyongyang verstevigd.

 De resolutie die de voltallige raad van 15 naties goedkeurde, was het gevolg van een deal tussen de Verenigde Staten en China, aldus gezanten op voorwaarde van anonimiteit.

Hoewel de resolutie geen nieuwe sancties oplegt aan Pyongyang, zeiden diplomaten dat de steun van Noord-Korea's bondgenoot China een belangrijke diplomatieke klap is voor het communistische land.

Noord-Korea dreigde na de veroordeling door de Veiligheidsraad meteen de militaire druk op te voeren met inbegrip van zijn nucleaire wapenprogramma. ''We zullen maatregelen nemen om onze defensieve militaire macht met inbegrip van nucleaire afschrikking te versterken'', aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken verspreid door staatspersbureau KCNA.

De raketlancering werd in december door de internationale gemeenschap al scherp veroordeeld als ''een duidelijke overtreding van VN-resoluties''. Het geïsoleerde en dictatoriaal geleide Noord-Korea lanceerde naar eigen zeggen de satelliet voor vreedzame doeleinden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie