'Netanyahu wint verkiezingen Israël'

JERUZALEM - De rechtse Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat aan kop bij de parlementsverkiezingen dinsdag.

Volgens de eerste exitpolls komt zijn partij ondanks een verlies van 11 zetels als grootste uit de bus. Maar ook de centrum-linkse partijen hebben verrassende winsten behaald, wat de coalitievorming nog kan compliceren. 

Netanyahu's partij zal naar verwachting 31 zetels in de wacht slepen in het 120 zetels tellende parlement. De nieuwe centrumpartij Yesh Atid (Er is een toekomst) van de vroegere tv-journalist Yair Lapid staat verrassend tweede op 19 zetels, gevolgd door de linkse Arbeidspartij van Shelly Yachimovich met 17 zetels.

Bennet

De nieuwe ster in de Israëlische politiek Naftali Bennett kan met zijn Habayit Hayehudi (Het Joodse Huis) rekenen op 12 zetels. Hij deed voor het eerst mee aan de verkiezingen.

De vroegere minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni met haar Hatnua (Nieuwe Beweging) blijft steken op 7 zetels.

Overwinning

Netanyahu eiste vlak na bekendmaking van de eerste uitslagen dinsdagavond al de overwinning van de verkiezingen op.

Volgens de peilingen kan hij met een rechtse regering op een nipte meerderheid rekenen in het parlement. ''Volgens de exitpolls is het duidelijk dat de Israëli's willen dat ik blijf dienen als premier en dat ik een brede coalitie vorm'', meldde Natanyahu op zijn Facebook-pagina.

Angst en haat

Centrumpartij Yesh Atid stelde dat de inwoners van Israël 'nee' gezegd hebben tegen een politiek van angst en haat, radicalisme en anti-democratie.

''Vanavond hebben we een grote verantwoordelijkheid op onze schouders gekregen'', aldus partijleider Yair Lapid. Hij heeft telefonisch gesproken met Netanyahu. ''Samen kunnen we grote dingen gaan doen voor de staat Israël''.

Meerderheid

Likud zou samen met andere rechtse partijen goed zijn voor 61 tot 62 zetels, wat net genoeg is voor een meerderheid in het parlement. Het centrum-linkse blok wint volgens de polls 58 tot 59 zetels.

Netanyahu's Likud, dat samen met het uiterst rechtse Yisrael Beitenu de verkiezingen in ging, lijkt daarmee verder te kunnen regeren. ''Benjamin Netanyahu zal opnieuw de minister-president zijn'', zei Likud-minister Gideon Saar.

Lees alle achtergronden bij de verkiezingen in Israël

Lees meer over:
Tip de redactie