Rusland rekent op langdurig conflict in Syrië

BEIROET - Rusland ziet de al 22 maanden durende burgeroorlog in Syrië veranderen in een ''langdurig'' conflict.

Dit zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov dinsdag.

''In het begin was er voorspeld dat het twee, drie of vier maanden zou duren, maar het is nu al bijna twee jaar bezig'', aldus Bogdanov tegen journalisten. ''De militaire en politieke situatie kan zich op verschillende manieren ontwikkelen, maar we geloven dat het een langdurig karakter kan hebben.''

De Russen zijn inmiddels begonnen met de evacuatie van hun burgers uit het land. Een eerste groep van 50 Russen heeft Syrië al verlaten. Ze zijn in drie bussen de grens met Libanon overgestoken, vergezeld van ambassadepersoneel uit de Syrische hoofdstad Damascus.

Vrouwen

Het zijn onder andere Russische vrouwen, die getrouwd zijn met Syrische mannen, en hun kinderen. Ook echtgenoten die het Russisch staatsburgerschap hebben gekregen, zitten in de bussen.

In de hoofdstad Beiroet van buurland Libanon staan twee Russische vliegtuigen klaar om hen naar Moskou te vliegen. Volgens de Russische ambassade hebben 81 mensen gevraagd Syrië te verlaten. De evacuatie komt ongeveer een week na de sluiting van het Russische consulaat in Aleppo, in het noordwesten van Syrië.

Oppositie

De Syrische oppositie houdt vast aan het vormen van een tijdelijke regering voor ''de bevrijde gebieden'' in het door oorlog verscheurde land, ondanks interne kritiek. Dat liet de Syrische Nationale Coalitie in de nacht van maandag op dinsdag weten na een bijeenkomst in de Turkse hoofdstad Istanbul.

De oppositie zet een zeskoppige commissie aan het werk om binnen 10 dagen met een voorstel te komen. Een deel van de coalitie vindt dat de oprichting van een overgangsregering te vroeg komt, omdat de gebieden waar het om gaat nog niet vrij zijn. Er vinden nog luchtaanvallen van het Syrische regime plaats in die regio's.

De dagelijkse uittocht van Syrische vluchtelingen naar Jordanië is sinds het begin van deze week verdrievoudigd tot 3000. Het geld om hen te helpen raakt op, zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De toename komt door verhevigde beschietingen in de zuidelijke gebieden in Syrië.

Door een zelfmoordaanslag in de Syrische stad Salmija in de provincie Hama kwamen maandagavond nog zeker 30 mensen om het leven.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie