Bulgaar wilde politicus 'alleen maar bang maken'

AMSTERDAM - De man die zaterdag met een gaspistool probeerde de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan neer te schieten heeft alleen maar spijt dat zijn wapen haperde.

Toch zegt hij dat hij Dogan niet wilde vermoorden. "Ik wilde hem alleen maar bang maken", verklaarde de 25-jarige Oktay Enimehdov dinsdag voor de rechter.

Enimehdov richtte het wapen op het hoofd van Dogan toen deze op het podium stond voor een toespraak tot het jaarlijkse congres van zijn partij, de Beweging voor Rechten en Vrijheid in Sofia. Het wapen haperde en Dogan (58) bleef ongedeerd.

Het duurde even voordat bewakers en andere aanwezigen op de aanvaller sprongen, hem tegen de grond werkten en hem begonnen te slaan en te schoppen. Plaatsvervangend procureur-generaal Borislav Sarafov zei dat de mishandeling wordt onderzocht en dat degenen die eraan mee hebben gedaan mogelijk vervolgd worden.

Hooliganisme

"Ik vind het alleen maar jammer dat mijn wapen niet afging", verklaarde Enimehdov, die is aangeklaagd wegens bedreiging en hooliganisme. De rechter besliste dat hij voorlopig vast moet blijven zitten, wegens vluchtgevaar, maar ook voor zijn eigen veiligheid.

Volgens experts is een gaspistool een niet-dodelijk wapen, dat gebruikt kan worden voor zelfverdediging. Toch kan het dodelijk letsel veroorzaken als het van korte afstand wordt afgevuurd.

Over het motief van Enimehdov is nog weinig bekend. De partij van Dogan vertegenwoordigt voornamelijk etnische Turken en andere moslims, die ongeveer twaalf procent van de bevolking uitmaken. Dogan leidde de partij sinds haar oprichting in 1990. Het congres koos zijn plaatsvervanger, Lyutvi Mestan, tot zijn opvolger.

Bredere vragen

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa heeft dinsdag naar aanleiding van de aanval op Dogan verzocht om een plenaire zitting van de Europese Unie over de staat van de rechtsorde en persoonlijke vrijheden in Bulgarije.

"Het was een wonder dat het incident niet tragisch is afgelopen en er mag niet te licht over worden gedaan", zei de leider van de Alliantie, Guy Verhofstadt. Een aanval op de leider van een partij 'roept bredere vragen op over de staat van de democratie in Bulgarije', zei hij. Een delegatie van de Alliantie was aanwezig op het congres en was getuige van de aanslag.

Tip de redactie