'Uitstel proces Decembermoorden zorgwekkend'

GENÈVE - Het verdere uitstel van het proces over de Decembermoorden in Suriname is zorgwekkend en het is ''onaanvaardbaar'' dat er sinds de laatste hoorzitting 8 maanden geleden geen uitspraken zijn gedaan. 

Dat liet de onafhankelijke juridische waarnemersorganisatie de Internationale Commissie van Juristen (ICJ) dinsdag weten.

De Surinaamse president Desi Bouterse en meer dan 20 andere verdachten staan terecht wegens verdenking van betrokkenheid bij de moord op 15 vooraanstaande Surinamers op 8 december 1982.

Hun proces zit nu bijna een jaar in een impasse, omdat het Surinaamse parlement de omstreden amnestiewet aannam. Volgens deze wet krijgen alle betrokkenen van de Decembermoorden, inclusief president Bouterse, amnestie.

Grondwet

De rechter heeft het proces geschorst, omdat eerst duidelijk moet worden of deze wet in strijd is met de grondwet. Alleen een Constitutioneel Hof kan daar een uitspraak over doen, maar zo'n instantie bestaat nog niet in Suriname. Het is ook niet bekend wanneer het Zuid-Amerikaanse land een dergelijk hof gaat instellen.

Ook dat vindt de ICJ een slechte situatie. ''Het is in ieders belang, zowel dat van de verdachten als van de familie van de slachtoffers, dat dit proces verder gaat, zonder vertraging'', benadrukte secretaris-generaal Wilder Tayler.

Lees meer over:
Tip de redactie