Verkiezingen Israël

AMSTERDAM - Hieronder volgt een overzicht van de politieke en diplomatieke keuzes waar de Israëlische kiezer zich bij het uitbrengen van zijn stem in de Israëlische parlementsverkiezingen dinsdag voor gesteld ziet.

Wie doen er mee?

Volgens peilingen maken zo'n twaalf van de 32 geregistreerde politieke partijen kans zetels te winnen in het 120 zetels tellende parlement. De meeste partijen zijn rechts-religieus of centrumlinks. Conservatieve en ultraorthodoxe joodse partijen zullen waarschijnlijk een meerderheid behalen.

De drie grootste partijen zijn de lijstverbinding Likud-Yisrael Beitenu van premier Benjamin Netanyahu, de gematigde Arbeidspartij en de kolonistenpartij Joods Thuis. Andere partijen zijn het ultraorthodoxe Shas en de twee centrumpartijen Hatnua en Yesh Atid. Hatnua is de enige grote partij die vrede met de Palestijnen tot prioriteit maakt. Yesh Atid komt op voor de middenklasse, de Arbeidspartij richt zich op binnenlandse kwesties.

Hoe ziet de volgende Israëlische regering er mogelijk uit?

Als de peilingen correct zijn krijgt Netanyahu als eerste de mogelijkheid een coalitie te vormen.

Hij kan zich opnieuw verenigen met zijn ideologische bondgenoten op rechts, de gematigde centrumpartijen voor zich winnen of proberen een brede coalitie te vormen.

Wat staat er op het spel?

Het conflict met de Palestijnen en hun eis voor een eigen staat op de Westelijke Jordaanoever, in de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem was grotendeels afwezig in de verkiezingscampagne. Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Israëliërs voor een tweestatenoplossing is, maar desondanks is er veel twijfel of dit een haalbaar doel is. Dat komt met name door de machtspositie van Hamas in Gaza.

Netanyahu zei in 2009 te willen onderhandelen over een Palestijnse staat. De voortgaande bouw van joodse nederzettingen op bezet grondgebied heeft er echter toe geleid dat het vredesproces stilligt.

De premier volgt een economisch beleid dat gebaseerd is op de vrije markt. Zijn rivalen proberen vooral te benadrukken dat hij hiermee het gat tussen arm en rijk vergroot.

Israëls plek in de wereld

Israël is onder Netanyahu steeds meer in een internationaal isolement geraakt. Het lijkt erop dat het op den duur tot een confrontatie met de Verenigde Staten zal komen als hetzelfde beleid wordt voortgezet.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ging in november over tot erkenning van de staat Palestina, gebaseerd op de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog in 1967. De VS schaarden zich in de stemming achter Israël en stemden tegen, maar dat laat onverlet dat de ontevredenheid over het Israëlische beleid in Washington toeneemt.

Voorts speelt de kwestie van het Iraanse atoomprogramma. Netanyahu en zijn regering dringen aan op strengere sancties tegen Iran en dreigen tussen neus en lippen door met de mogelijkheid van preventieve aanvallen op Iraanse nucleaire installaties.

Lees meer over:
Tip de redactie