Charles Taylor in beroep tegen veroordeling

AMSTERDAM - De voormalige Liberiaanse president Charles Taylor heeft beroep aangetekend tegen zijn veroordeling wegens oorlogsmisdaden door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) in Leidschendam. 

De vroegere krijgsheer werd eind april veroordeeld tot een celstraf van vijftig jaar voor het bewapenen en ondersteunen van rebellen in Sierra Leone in ruil voor bloeddiamanten.

De advocaten van Taylor hebben op 45 punten beroep aangetekend tegen de veroordeling. De aanklagers van het SCSL zeiden dinsdag op hun beurt dat de rechters Taylor hadden moeten veroordelen vanwege het opdracht geven en aanzetten tot misdaden.

Ze hebben de beroepsrechters gevraagd de celstraf van Taylor te verhogen tot tachtig jaar.

Bloeddiamanten

Het maakt volgens de aanklagers niet uit als het Taylor alleen ging om 'bloeddiamanten' en hij niet de intentie had dat er misdaden zouden worden gepleegd.

De aanklagers herinnerden eraan dat tijdens de processen van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog ook Duitse industriëlen zijn veroordeeld die het gas hadden geleverd waarmee in de concentratiekampen miljoenen Joden zijn vermoord.

Het maakte voor de rechters van het Internationale Militaire Tribunaal niet uit of de producenten van het gas ook de intentie hadden volkenmoord te plegen op de Joden. De daadwerkelijke bijdrage was voldoende voor een veroordeling, ook al wilden de industriëlen misschien alleen maar geld verdienen.

Tienduizenden doden

In dat West-Afrikaanse land werden in de jaren 90 tienduizenden burgers gedood tijdens een burgeroorlog. Er werd op grote schaal gemoord en verkracht; bij veel burgers werden handen of andere lichaamsdelen afgehakt.

Taylor ontkent die misdaden niet, maar zegt dat hij er niets mee te maken had. Toch is hij veroordeeld omdat hij de rebellenbeweging RUF met wapens en logistieke steun heeft geholpen. Het was volgens Taylor echter niet zijn bedoeling dat de opstandelingen misdaden zouden plegen.

Taylor is het eerste voormalige staatshoofd dat door een internationaal hof is veroordeeld wegens oorlogsmisdaden. Staatshoofden genieten volgens een eeuwenoude traditie van het volkenrecht immuniteit.

Sinds de processen van Neurenberg wordt hierop een uitzondering gemaakt voor oorlogsmisdaden, genocide en andere bijzonder zware misdaden die het geweten van de hele mensheid schokken.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie