Ruim kwart kiezers Israël al gestemd

AMSTERDAM - Kiezers in Israël brengen dinsdag hun stem uit in de parlementsverkiezingen. De partij van premier Benjamin Netanyahu maakt de grootste kans op de overwinning. 

Aan het begin van de middag had ruim een kwart van de kiezers zijn stem uitgebracht. Het is een hogere opkomst dan in 2009 en in 2006, berichtten Israëlische media.

Een lachende premier Netanyahu bracht met zijn vrouw Sara zijn stem uit in een zwaar beveiligd stemlokaal in Jeruzalem. Hij heeft in de stembusstrijd niet alleen zijn eigen partij Likud aangevoerd, maar ook de uiterst rechtse Yisrael Beitenu.

Samen zouden ze op een kwart van de stemmen kunnen rekenen waarmee het duo de grootste groep in de volksvertegenwoordiging, de Knesset, van 120 leden wordt. De premier moet dan een nieuwe coalitie vormen, mogelijk met nog rechtsere partijen. Een van de nieuwe ultrarechtse sterren is miljonair Naftali Bennett die dinsdag na het stemmen het volkslied ten gehore bracht.

Gebrek aan alternatief

Veel Israëliërs zeggen op de huidige premier te zullen stemmen bij gebrek aan een acceptabel alternatief, ook al lijkt het vredesproces met de Palestijnen onder Netanyahu een stille dood gestorven.

Uit de peilingen blijkt dat de conservatieve en religieuze partijen die de afgelopen jaren trouwe bondgenoten van de premier waren, opnieuw de kern van zijn coalitieregering zullen vormen. De grote vraag is of Netanyahu een handreiking zal doen naar de gematigde partijen en hen in zijn beleidsvoering zal betrekken.

Het onbuigzame standpunt dat Israël onder Netanyahu over de Palestijnse kwestie heeft ingenomen heeft het land in toenemende mate in een diplomatiek isolement gebracht. Daarnaast kampt de joodse staat met een kwakkelende economie en dreigt op de achtergrond de mogelijkheid van een preventieve aanval op het Iraanse atoomprogramma.

Tellen volgen

Aan de verkiezingen doen in totaal 32 partijen mee. Er zijn 120 zetels te verdelen. De stembureaus sluiten om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Voor het eerst kunnen de Israëli's het tellen van de stemmen volgen via internet of via hun mobiele telefoon. Ongeveer 85 procent van de stemmen wordt in de nacht van dinsdag op woensdag geteld. De uitslagen worden dan woensdag bekend, maar pas op 30 januari officieel.

Israëliërs in Nederland hebben op 10 januari al gestemd op de ambassade in Den Haag.

Vijf vragen over de verkiezingen in Israël

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie