Prins Harry doodde Taliban in Afghanistan

LONDEN - De Britse prins Harry zegt dat hij Afghaanse opstandelingen heeft gedood bij aanvallen tegen de Taliban. 

Dat gebeurde tijdens zijn tweede missie in Afghanistan als boordschutter van Apache-gevechtshelikopters. De 28-jarige kleinzoon van koningin Elizabeth en derde in de lijn voor de Britse troonopvolging vertelde dit maandag in interviews met verschillende media.

Prins Harry keert later deze week terug van een missie van 20 weken met NAVO-troepen in de zuidelijke provincie Helmand.

Op de vraag of hij opstandelingen had gedood tijdens de missie zei hij: ''Ja, ja, veel mensen hebben dat gedaan ... Ja, we vuren als we moeten. We nemen een leven om een leven te redden.''

''Als mensen proberen slechte dingen te doen tegen onze jongens, dan ontnemen we ze soms het leven, denk ik'', voegde prins Harry eraan toe.

Jakhals

De radicale Taliban heeft gezegd alles in het werk te stellen om Harry te ontvoeren of doden tijdens zijn missie. Een Afghaanse krijgsheer noemde hem een dronken ''jakhals'' die erop uit is om onschuldige Afghanen te doden.

De basis waar prins Harry gestationeerd was, werd vorig jaar september op zijn verjaardag aangevallen. Maar het is nooit duidelijk geworden of hij het doelwit was of dat de Taliban-aanval een antwoord was op een film die werd gezien als beledigend voor de profeet Mohammed.

Bij de aanval kwamen twee Amerikaanse mariniers om het leven.

Naaktofoto's

Prins Harry begon vier maanden geleden aan zijn missie in Afghanistan. Dat was kort nadat naaktfoto's van hem verschenen waarin hij stoeiend met een naakte vrouw in een hotel in Las Vegas te zien was.

''Ik heb waarschijnlijk mezelf in de steek gelaten, mijn familie en andere mensen'', zei hij over het Las Vegas-incident.

Lees meer over:
Tip de redactie