Militairen bereiken centrum al-Qaedastad Mali

AMSTERDAM - Franse en Malinese militairen hebben het centrum van de stad Diabaly bereikt. De stad werd vorige week ingenomen door islamisten.

Een deel van hen zou zich nog in de stad ophouden. Volgens de bevolking hebben veel strijders hun wapens opgeborgen en doen ze zich voor als inwoners. De militairen zijn attent op verrassingsaanvallen.

De regio van Diabaly zou lange tijd een vrijplaats zijn geweest voor cellen van groepen die zijn gelieerd aan al-Qaeda. De stad ligt 350 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako. Ook de stad Douentza, 800 kilometer ten noord-oosten van Bamako, is door de internationale legers bereikt.

Militairen

Het is maandag de 11e dag dat de Fransen en Afrikaanse militairen actief zijn in Mali. Ze strijden tegen islamisten die het noorden van het land in handen hebben.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian meldde dat kampen van terroristen rondom de steden Timboektoe en Gao zijn gebombardeerd. In totaal heeft Frankrijk 140 bombardementen uitgevoerd sinds het begin van de militaire interventie op 11 januari, zei een Franse legerwoordvoerder maandag.

Er zijn nu 2150 Franse militairen in Mali. Uit West-Afrika en Tsjaad zijn 1000 militairen in het land aangekomen. Die vormen de basis van een militaire macht van West-Afrikaanse landen die met hulp van Frankrijk tegen de islamitische rebellen vechten.

Conferentie

Op 5 februari wordt in Brussel een conferentie gehouden over Mali waarbij de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en de unie van West-Afrikaanse staten Ecowas om de tafel gaan.

Groot-Brittannië heeft laten weten geen gevechtsondersteuning te geven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie