Obama voor publiek beëdigd

WASHINGTON - President Barack Obama werd maandag rond het middaguur (lokale tijd) ingezworen voor zijn tweede en laatste termijn bij het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

Dat deed hij ten overstaan van honderdduizenden Amerikanen, die zich er hadden verzameld.

Het is de tweede keer dat hij wordt beëdigd voor deze termijn. Zondag vond een particuliere plechtigheid plaats in het Witte Huis, waarbij vooral familieleden aanwezig waren.

Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de president op 20 januari beëdigd. Valt die dag, zoals dit jaar, op een zondag, dan legt hij twee keer de eed af.

Toespraak

Met een toespraak waarin hij zijn plannen voor de komende 4 jaar bekendmaakte, is de Amerikaanse president Barack Obama maandag begonnen aan zijn tweede termijn als president. 

Met zijn toespraak benadrukte hij dat het Amerikaanse volk onderweg is op een reis die nog niet is voltooid. Dat gebeurt pas als elke Amerikaan gelijke kansen krijgt. De reis naar een beter Amerika moet in gezamenlijkheid worden afgelegd. Als ''één natie, één volk'', benadrukte Obama. In vrijheid en gelijkheid liggen volgens de staatsman de kracht en betekenis van de VS.

Er was volgens de president veel om trots op te zijn. Zo is Amerika nog steeds het land van de onbegrensde mogelijkheden. Ook zit de economie van de VS weer in de lift.

Republikeinen

In zijn speech leek hij ook zijn hand uit te steken naar de Republikeinen. ''We kunnen absolutisme niet houden voor principes, spektakel voor politiek of schelden voor een politiek debat'', zei hij. De Amerikaanse politiek is enorm gepolariseerd. De Democratische president heeft de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, nodig om nieuw beleid te voeren.

Zo heeft hij zijn politieke tegenstanders hard nodig om het huishoudboekje van de VS op orde te krijgen. Ook wil hij een strengere wapenwet, wat niet bepaald kan rekenen op Republikeins applaus.

Buitenland

Obama had het onder meer over buitenlands beleid, het milieu en migratie. Hij zei bijvoorbeeld dat de VS het als hun taak blijven zien om wereldwijd democratie te ondersteunen. Ook vindt de president dat migranten welkom moeten zijn in de VS. Klimaatverandering moet worden aangepakt.

De president kondigde ook het einde van een decennium oorlog aan. De Amerikanen trekken hun troepen momenteel terug uit Afghanistan, nadat ze eerder weggingen uit Irak.

Bekijk hier beelden van de beëdiging

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie