'Zoon Kaddafi moet naar Den Haag worden gebracht'

DEN HAAG - De rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) moeten Libië bevelen om Saif al-Islam Kaddafi meteen over te brengen naar Den Haag. 

Dit schrijft de verdediging van de zoon van de Muammar Kaddafi maandag in een verzoekschrift aan de rechters.

Volgens de toegewezen advocaat van Kaddafi is justitie in Libië begonnen met een ''kafkaësk showproces''. Kaddafi is aangeklaagd wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid omdat hij geprobeerd heeft via zijn advocaat met het ICC te communiceren, motiveert het verzoekschrift.

Bij het ICC loopt al sinds mei 2012 een procedure over de vraag of Kaddafi in Den Haag of in Libië berecht wordt. De verdediging vraagt de rechters in het urgente verzoekschrift van maandag om hierover eindelijk een beslissing te nemen.

De toegewezen advocaten gaven vorig jaar al aan dat Libië Kaddafi volgens hen geen eerlijk proces kan bieden. Tevens speelt mee dat Kaddafi in Libië de doodstraf kan krijgen, terwijl bij het ICC de maximumstraf levenslang is.

Arrestatiebevelen

Het Strafhof vaardigde in 2011 arrestatiebevelen uit tegen 'Gids van de Revolutie' Muammar Kaddafi en zijn zoon Saif al-Islam. De oude Kaddafi werd gedood tijdens de omwenteling van de Arabische Lente, die volgens de nieuwe machthebbers aan 30.000 mensen het leven heeft gekost.

Saif al-Islam Kaddafi zou onder meer met scherp hebben laten schieten op betogers. ICC-hoofdaanklaagster Fatou Bensouda wil hem daarom berechten wegens moord.

Het ICC functioneert volgens het zogeheten complementariteitsbeginsel. Dit betekent dat een zaak in Den Haag alleen ontvankelijk is als het betrokken land zelf niet tot berechting kan of wil overgaan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie