Internationaal overleg Mali begin februari

BRUSSEL - Op dinsdag 5 februari zal er een internationale bijeenkomst zijn in Brussel over Mali.

De Europese Unie heeft aangeboden om het overleg tussen ministers te organiseren, aldus de woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton maandag.

De bijeenkomst zal georganiseerd worden in samenwerking met de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten.

De Europese Unie stuurt een trainingsmissie naar Mali. De missie moet ertoe leiden dat het leger van Mali versterkt en geherstructureerd wordt.

Diabaly

Franse en Malinese militairen hebben het centrum van de stad Diabaly bereikt. De stad werd vorige week ingenomen door islamisten. Een deel van hen zou zich nog in de stad ophouden. Volgens de bevolking hebben veel strijders hun wapens opgeborgen en doen ze zich voor als inwoners. De militairen zijn attent op verrassingsaanvallen.

De regio van Diabaly zou lange tijd een vrijplaats zijn geweest voor cellen van groepen die zijn gelieerd aan al-Qaeda. De stad ligt 350 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bamako.

Elfde dag

Het is maandag de elfde dag dat de Fransen en internationale militairen actief zijn in Mali. Ze strijden tegen islamisten die het noorden van het land in handen hebben. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian meldde dat kampen van terroristen rondom de steden Timboektoe en Gao zijn gebombardeerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie