'Aanval Bulgaarse leider geen moordaanslag'

SOFIA - De geruchtmakende aanval op de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan zaterdag was geen moordaanslag.

Dat heeft de Bulgaarse justitie maandag bekendgemaakt. Het gaspistool dat de aanvaller op het hoofd richtte van Dogan had volgens de aanklager nooit dodelijk kunnen zijn.

''Met dit wapen kun je geen mens doden. Met deze kogels kun je ook geen mens doden'', aldus Boris Sarafov. VVD'er Hans van Baalen was in de zaal toen de 25-jarige dader opdook naast de Turks-Bulgaarse liberaal Dogan, die achter het spreekgestoelte stond.

Messen

Op de beelden die wereldwijd de media haalden, was te zien dat het wapen dienst weigerde en aanwezigen de boomlange 25-jarige overmeesterden en flink toetakelden.

De aanvaller was een etnische Turk. Hij zou behalve het gaspistool ook twee messen bij zich hebben gehad. Zijn motief is nog niet bekend.

Bekijk beelden van de aanval:

Afscheidsbrief

De man schreef in een afscheidsbrief aan zijn moeder dat hij iets ging doen waar de meeste mensen het niet mee eens zouden zijn, aldus directeur Nedelcho Stojchev van het psychologisch instituut van het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken.

''Hij mocht Dogan. Hij was teleurgesteld in het feit dat Dogan niet eerlijk was tegen zijn eigen mensen'', aldus Stojchev.

Op de video is ook te zien dat de dader bruut is geschopt door partijleden van de Beweging voor Rechten en Vrijheden, waar Dogan voorzitter van is.

Daarmee laten de activisten het ware gezicht van de partij zien, aldus de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken Tsvetan Tsvetanov. ''We moeten deze acties tegen een man die al was ontwapend veroordelen.''

Van Baalen, Europarlementariër en voorzitter van de Liberale Internationale, sprak achteraf van ''een idiote ervaring''. Kort na het incident sprak hij de zaal kort toe, om de aanwezigen te laten weten dat Dogan niets mankeerde en om iedereen op te roepen kalm te blijven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie