'48 gegijzelden Algerije omgekomen'

ALGIERS - Het aantal mensen dat tijdens de vier dagen durende gijzelingsactie in een gascomplex in Algerije is omgekomen, is opgelopen tot zeker 48, onder wie zeker 9 Japanse werknemers.

Dat heeft de Japanse regering maandag gezegd. Het complex In Amenas wordt nog steeds doorzocht. Twintig gijzelaars zouden nog worden vermist.

Zondagavond was nog onduidelijk hoeveel mensen precies waren omgekomen. De Algerijnse regering zei dat 32 gijzelnemers zijn gedood. In totaal zouden bij gijzeling minstens 81 mensen zijn omgekomen.

Nederlanders

Onder de terroristen zaten vermoedelijk geen Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat maandag althans weten daar geen aanwijzingen voor te hebben.

Onder meer de zender Radio France Internationale meldt op basis van de Algerijnse minister van communicatie Mohamed Said dat onder de aanvallers strijders met de Libische, Nederlandse, Tunesische, Syrische en Egyptische nationaliteit. Ook zouden er mensen uit Mali, Jemen, Canada en Algerije bij betrokken zijn.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken stelt dat de ambassade naar aanleiding van de berichten contact heeft opgenomen met de Algerijnse autoriteiten. "Die hebben dit bericht niet bevestigd. En verder hebben we ook geen aanwijzingen dat dit bericht klopt."

Gijzelnemers

Onder de gedode gijzelnemers waren volgens Algerijnse bronnen binnen de veiligheidsdiensten twee Canadezen. De regering meldde eerder dat de terroristen uit zeker zes verschillende landen kwamen: Arabische, Afrikaanse en niet-Afrikaanse.

Vijf islamitische terroristen zouden zijn gevangengenomen.

Woongedeelte

De gijzeling begon woensdag toen de terroristen het gascomplex In Amenas overvielen.

Ze namen een groot aantal mensen, onder wie veel westerse medewerkers, in gijzeling op het woongedeelte van het terrein. Volgens de Algerijnse regering zijn ruim 107 buitenlandse en 685 Algerijnse gijzelaars gered.

Persbureau

De Algerijnse autoriteiten hebben maandag de Mauritaanse media-onderneming Mapeci op het matje geroepen over de berichtgeving over de gijzeling in het zuidoosten van Algerije. Onder Macepi vallen het persbureau Nouakchott (ANI) en Radio Nouakchott. In Algerijnse ogen bedreven deze media propaganda voor terroristen.

De twee bleken afgelopen week geregeld mensen aan de lijn te hebben die direct betrokken waren bij de bloedige overval op gaswinningsinstallaties in en rond In Amenas, 1150 kilometer ten zuidoosten van Algiers.

De Algerijnse krant al-Watan (het Vaderland) noemde ANI ''het propagandakanaal van de terroristen''. Gijzelnemers berichtten via ANI woensdag en donderdag al snel over aantallen omgekomen gijzelaars en mensen uit eigen gelederen, terwijl Algiers zich in stilzwijgen hulde.

Hacker

ANI-chef Mohamed Ould Aboulmaali moet ook uitleggen waarom een stuk waarin de Algerijnse geheime dienst werd beschuldigd achter de hele aanval te zitten, pas na uren door de redactie van de website van ANI werd verwijderd. Volgens ANI had een hacker de aantijging op de website van ANI gezet.

Op de site worden maandag de Algerijnse beschuldigingen ''een denigrerende campagne genoemd''. De Algerijnse media zouden jaloers zijn op de vrijheid en snelheid waarmee de Mauritaanse collega's te werk gingen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie