'Inlichtingendienst werpt nieuw licht op zaak-Zorreguieta'

AMSTERDAM - Gegevens van een inlichtingendienst werpen mogelijk een nieuw licht op hoe het landbouwinstituut INTA, onder leiding van Jorge Zorreguieta, samenwerkte met militairen.

Dat stelt oud-aanklager Hugo Cañon zondag in een interview met de Argentijnse krant Página 12.

Volgens Cañón gebruikte het landbouwinstituut militairen voor de uitvoering van een crimineel plan.

Hij doelt daarmee op de systematische wijze waarop ten tijde van de laatste dictatuur in Argentinië (1976-1983) tegenstanders van het regime werden opgespoord en vervolgd. Hierbij vielen duizenden doden.

Mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón liet begin januari weten dat hij onder meer met nieuwe getuigen wil proberen weer een zaak tegen de vader van prinses Máxima aan te spannen.

Hij zou als baas van het landbouwinstituut weet hebben gehad van het afvoeren van honderden medewerkers door leger en politie. Vier van hen werden nooit meer teruggezien.

Videla

Zorreguieta, die onder dictator Jorge Videla staatssecretaris en later minister van Landbouw was, heeft altijd ontkend iets van de verdwijningen af te weten.

Volgens zowel Yanzón als onderzoeksrechter Daniel Rafecas wordt Zorreguieta voorlopig nog niet vervolgd. Rafecas stelt dat zijn zaak er een van de vele is.

Oud-aanklager Cañón is voorzitter van de Provinciale Commissie voor de Herinnering, die gegevens van onder meer de voormalige inlichtingendienst van de politie van Buenos Aires in bezit heeft.

De commissie is nu betrokken bij een justitieel onderzoek naar de dienst. Welke belastende gegevens er over het landbouwinstituut en Zorreguieta bestaan is onduidelijk.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie