WASHINGTON - Een van de varianten van de Joint Strike Fighter blijft voorlopig aan de grond. Het Pentagon besloot daartoe na een incident met een F-35B-toestel.

Daarbij liet een onderdeel van het aandrijvingssysteem het afweten, maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag bekend.

De piloot van het getroffen toestel besloot niet op te stijgen en wist zonder kleerscheuren de startbaan te verlaten. De oorzaak van het probleem wordt nog onderzocht, maar het Pentagon besloot uit voorzorg om voorlopig af te zien van vluchten met de toestellen.

De andere varianten van de Joint Strike Fighter worden niet aan de grond gehouden, omdat het getroffen onderdeel alleen op de F-35B-variant wordt gebruikt.

Hoofdpijndossier

Het JSF-project geldt als een hoofdpijndossier voor het Pentagon. Zo waarschuwde een rapporteur vorige week dat het hele JSF-project na 20.000 tests nog steeds kampt met hardnekkige kinderziekten.

Nederland overweegt de aanschaf van de JSF, maar vooralsnog niet van het type F-35B. Deze uiterst complexe variant kan op een zeer korte baan opstijgen en verticaal landen.