WASHINGTON - Na twee verloren presidentsverkiezingen op rij willen Republikeinen in de VS de manier aanpassen waarop kiesmannen worden verdeeld.

De aanpassing zou het voor de Republikeinen makkelijker maken om in de toekomst presidentsverkiezingen te winnen. Het gaat vooral om staten waar een meerderheid van de bevolking voor president Barack Obama stemde.

In de meeste Amerikaanse staten gaan alle kiesmannen naar de kandidaat die een meerderheid van de stemmen behaalt. De kandidaat die minimaal 270 kiesmannen binnensleept wint de verkiezingen.

Steun

Reince Priebus, de voorzitter van de Republikeinse partij, heeft zijn steun voor het idee uitgesproken en ook andere leiders binnen de partij hebben er wel oren naar. "Het is iets waar veel staten die in de presidentsverkiezingen blauw zijn, maar op staatsniveau rood kleuren naar moeten kijken", zei Priebus in een interview met de Milwaukee Journal Sentinel.

Hij benadrukte wel dat het aan de staten is om hier een beslissing over te nemen. Staten die voor Democraten stemmen worden ook wel 'blauw' genoemd, terwijl Republikeinse staten 'rood' zijn.

Onder meer in de staten Michigan, Wisconsin en Pennsylvania, staten die door Obama werden gewonnen, liggen plannen klaar om de verdeling van de kiesmannen aan te passen. Een van de ideeën is om de kiesmannen niet per staat, maar per district te verdelen.

Woedend

Obama won in november 65,9 miljoen stemmen tegenover 60,9 miljoen stemmen voor zijn tegenstander Mitt Romney. In het kiescollege was de marge nog ruimer: 332 om 206 kiesmannen. Het is onduidelijk of Obama zou zijn herkozen als de plannen van de Republikeinen in 2012 zouden zijn ingevoerd.

Democraten zijn woedend over de voorstellen. De Republikeinen willen de nieuwe kiesmanverdeling enkel invoeren in staten die traditioneel blauw kleuren.

In rode staten willen ze vasthouden aan het 'winner-takes-all' systeem. "Dit is simpelweg verkiezingsmanipulatie", zegt Mark Brewer, de voorzitter van de Democratische partij in Michigan.