HOOFDDORP - Lance Armstrong heeft toegegeven tijdens zijn wielerloopbaan doping te hebben gebruikt. 

In het begin van het interview mocht Armstrong alleen met ja en nee antwoorden. Daarin gaf hij meteen tegenover Oprah toe verboden middelen te hebben gebruikt, waaronder epo.

Op de vraag of hij tijdens alle zeven van zijn Tourzeges doping heeft gebruikt, antwoordde hij volmondig ja. Het was volgens hem onmogelijk de Tour de France zeven keer op rij te winnen zonder doping.

"Ik begon met doping tijdens de opkomst van de epo-generatie", verklaarde Armstrong tegenover Oprah. "Dat begon dus rond midden jaren negentig. Het was in die generatie onmogelijk om te winnen zonder het gebruik van doping."

"Ik heb de dopingcultuur niet uitgevonden, maar ik ben het ook niet tegen gegaan. De sport betaalt daar nu de prijs voor en daar heb ik spijt van."

Over het feit dat hij jarenlang ontkend heeft doping te hebben gebruikt: "ik zie dat als één grote leugen die ik heel vaak herhaald heb. Daar heb ik spijt van."

Bekijk de beelden:

Openbaarheid

Het is voor het eerst dat Armstrong in de openbaarheid spreekt sinds de Amerikaanse dopingwaakhond USADA met een vernietigend rapport over de voormalige wielrenner naar buitenkwam.

Eerder hanteerde hij al wel de microfoon tijdens een bijeenkomst van liefdadigheidsorganisatie Livestrong, maar daar ging hij niet op de beschuldigingen in.

Cocktail

"Mijn cocktail bestond enkel uit epo, en niet eens zoveel, bloedtransfusies en testosteron. En op een rare manier zou ik het gebruik van het laatste nog goedpraten vanwege mijn voorgeschiedenis, mijn kanker. Ik moest toch laag zitten qua testosteron."

Volgens Armstrong was het gebruik van doping relatief simpel in zijn dagen als wielrenner. "Het was slechts een kwestie van goede planning. Dat veranderde met de komst van out-of-competition-controles en het bloedpaspoort. Die maatregelen werken echt."

Daarmee ontkent de Texaan het gebruik van doping na zijn comeback in 2009, toen het bloedpaspoort geïntroduceerd was. "De laatste keer dat ik prestatiebevorderende middelen heb gebruikt was in 2005. Na mijn terugkomst niet meer. Absoluut niet! Niet in 2009 en niet in 2010."

Olympische medaille

Het interview dat donderdagnacht (Nederlandse tijd) werd uitgezonden, was al drie dagen eerder opgenomen. In die tussenliggende periode werd al min of meer duidelijk dat Armstrong zou bekennen doping te hebben gebruikt.

Het Internationaal Olympisch Comité wachtte de uitzending van het interview niet af en maakte donderdag overdag al duidelijk dat het de bronzen medaille, die Armstrong won tijdens de Olympische Spelen van 2000 in Sydney, ontneemt van de Amerikaan. De medaille wordt niet toegewezen aan een andere renner.

Meest geavanceerde netwerk

De oud-wielrenner ging ook in op de door de Amerikaanse dopingwaakhond geuite beschuldiging dat hij aan het hoofd stond van 'het meest geavanceerde dopingnetwerk dat de sport ooit gezien heeft'.

"Het was niet het meest geavanceerde netwerk in de geschiedenis van alle sporten. Misschien wel van het wielrennen, maar ik zou niet zeggen dat het geavanceerder was dan het Oost-Duitse dopingnetwerk van de jaren tachtig."

Tweede deel

Het interview dat donderdagnacht werd uitgezonden is slechts de helft van het totale gesprek dat de Texaan met Oprah had. Vrijdagnacht zal het tweede deel worden uitgezonden. Ook dat deel zal in Nederland om drie uur 's nachts te zien zijn op de zender TLC.