AMSTERDAM - De Belgische oorlogscorrespondent Yves Debay (58) is om het leven gekomen toen hij verslag deed van de gevechten tussen de Syrische oppositie en het regeringsleger in de Noord-Syrische stad Aleppo.

Dat meldt nieuwszender Al Arabiya. Het informatiecentrum van Aleppo bracht het nieuws in de nacht van donderdag op vrijdag naar buiten.

Volgens het Belgische dagblad De Morgen kan het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken de dood van Debay nog niet bevestigen.

Debay was tot 1985 beroepsmilitair, waarna hij als correspondent  verslag deed van de Libanese burgeroorlog, de twee Golfoorlogen en de oorlog in Joegoslavië.

Tevens berichtte hij over de oorlog in Afghanistan. Debay schreef twintig jaar lang voor het Franse blad Raids. In 2005 richtte hij het tijdschrift Assaut op, over militaire conflicten.

De Morgen schrijft dat Debay zichzelf een rebelse journalist vond die 'vaak via niet-officiële kanalen werkte'. Daardoor zou hij ook meerdere malen op gewelddadige wijze gevangen zijn genomen. Zijn opdracht in Syrië lijkt hem nu fataal te zijn geworden.

Journalisten

Het Comité ter Bescherming van Journalisten verklaarde Syrië eerder tot een van 's werelds dodelijkste plaatsen voor journalisten. In december liet de organisatie Journalisten zonder Grenzen weten dat er in 2012 17 journalisten zijn omgekomen in Syrië.

Wereldwijd waren het 88 journalisten, tegenover 66 in 2011. De toename is volgens de organsatie onder andere te wijten aan Syrië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier