AMSTERDAM - In Cuba is maandag een nieuwe wet in werking getreden waarmee de gehate verplichting van een uitreisvisum is afgeschaft. 

Om naar het buitenland te mogen reizen volstaat nu voor de meeste Cubanen een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Voor reisbureaus en emigratiekantoren in Havana vormden zich maandag lange rijen. Veel reislustigen kwamen tot de ontdekking dat zij voor veel landen nog wel een inreisvisum nodig hebben.

"Ik dacht dat je als je je paspoort had alleen maar geld hoefde te betalen voor de reis", zei de 23-jarige Willian Pineira, die familie in Venezuela wilde bezoeken. Ook Europese diplomaten in Havana verklaarden dat bij hun ambassades veel vragen kwamen van Cubanen die, ondanks een voorlichtingscampgane van de Cubaanse overheid, niet wisten dat ze nog steeds over een visum dienden te beschikken.

Benieuwd

Cuba-watchers zijn benieuwd hoe de regering de nieuwe wet toepast. De regering kan nog steeds reizen aan mensen ontzeggen als de 'nationale veiligheid' in het geding is, bijvoorbeeld in het geval van militairen, geleerden of sporters. Artsen hebben echter vorige week te horen gekregen dat de meesten van hen mogen reizen, opmerkelijk gezien de zorg in Cuba over een mogelijke brain drain van medici en verpleegkundigen.

Een van de eersten in de rij bij het immigratiekantoor was maandagochtend de dissidente Yoani Sanchez, van wie in de afgelopen jaren zeker twintig keer een aanvraag voor een uitreisvisum door de autoriteiten werd afgewezen. Zij zei dat haar aanvraag voor een nieuw paspoort zonder problemen in behandeling was genomen. Ze kreeg te horen dat het vijftien dagen kon duren, maar dat als zij eenmaal een paspoort had, zij zou mogen reizen. "Ik heb hoop, maar ik zal het pas geloven als ik in een vliegtuig zit."

Probleem

De Cubanen mogen dan nu van hun overheid reizen, de kosten van de reis en het verkrijgen van een inreisvisum kunnen een probleem blijven. Zo verstrekken de Verenigde Staten maar twintigduizend migrantenvisa aan Cubanen en worden aanvragen voor toeristenvisa van geval tot geval bekeken.

Het aantal consulaire medewerkers van de Amerikaanse belangensectie in Havana is in oktober al verdubbeld, waardoor de wachttijd voor een gesprek over een visumaanvraag van bijna vijf jaar is teruggebracht tot minder dan een jaar, aldus Amerikaanse diplomaten.