AMSTERDAM - Duizenden Spanjaarden zijn de straat op gegaan om te betogen tegen aangekondigde privatiseringen binnen de gezondheidszorg. 

Dat meldt persbureau AP. Mensenmassa’s trokken zondagmiddag over de belangrijkste boulevards in Madrid. Ze droegen spandoeken met teksten als 'Het sociale zorgstelsel moet worden verdedigd, niet verkocht'.

De betogers zijn boos over de beslissing van de regio Madrid om zes van de twintig grote overheidsziekenhuizen te verkopen, samen met 10 procent van de 268 locale publieke gezondheidscentra.

Vraagtekens

De regio zegt tot privatisering gedwongen te worden om het sociale zorg in de moeilijke economische tijd te kunnen blijven garanderen.

De betogers zetten echter hun vraagtekens bij deze redenering. "Achter deze maatregel gaat een politieke en niet een financiële motivatie schuil", zei de 47-jarige Mario Sola. "Als publieke ziekenhuizen zulke onhoudbare verliezen leden, zoals ons wordt verteld, dan zouden private bedrijven helemaal geen interesse hebben."

'Witte golf' 

Het is de tweede grote betoging dit jaar genaamd 'witte golf', vernoemd naar de witte uniformen die veel ziekenhuismedewerkers dragen. Ook vorig jaar waren er meerdere van dit soort protesten.