AMSTERDAM - Drie Koerdische vrouwen die ijverden voor de belangen van de Koerden, zijn in de nacht van woensdag op donderdag dood aangetroffen in een informatiecentrum van de Koerdische gemeenschap in Parijs.

Zij zijn doodgeschoten, meldde de Franse krant Le Figaro op gezag van de politie. Een van de drie is de 32-jarige Fidan Dogan, die voor het centrum werkte. Van de twee andere vrouwen heeft de politie de naam nog niet bekendgemaakt.

Volgens de politie had een Koerd woensdag laat in de middag het centrum tevergeefs proberen te bereiken. Hij ging naar het gebouw aan de Rue Lafayette in het noorden van de Franse hoofdstad, maar had geen sleutels.

Andere Koerden, die wel het gebouw binnen konden, troffen de lichamen rond 1 uur in de nacht aan.

Protesteren

De federatie van Koerdische verenigingen in Frankrijk heeft alle Koerden in Europa opgeroepen naar Parijs te komen om tegen de gewelddadige dood van de drie vrouwen te protesteren.

De PKK pakte in 1984 de wapens op tegen het Turkse leger. De strijd heeft naar schatting meer dan 40.000 mensen het leven gekost.

Sinds kort overlegt de Turkse geheime dienst met PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 in de gevangenis zit, over ontwapening van de organisatie, die door de Europese Unie als terroristisch wordt beschouwd. Volgens de Turkse regering verlopen de gesprekken voorspoedig.