WASHINGTON - De beoogde Amerikaanse minister van Financiën, Jacob Joseph (Jack) Lew is op het oog een onopvallend figuur. 

Zijn mediaoptredens zijn flets en hij spreekt afgemeten en emotieloos. Lew is ook wel beschreven als 'een volwassen Harry Potter die zijn toverstaf heeft verruild voor Excel-spreadsheets'.

Onder meer als stafchef van het Witte Huis heeft Lew (1955) achter de schermen echter indruk gemaakt de laatste jaren. De gerenommeerde Witte Huis-kenner Bob Woodward beschrijft Lew zelfs als Obama's meest bekwame raadsman, in de politieke loopgravenoorlog tussen Democraten en Republikeinen.

Debatten

Tijdens debatten met Republikeinen over bezuinigingen bleef hij onvermurwbaar over onder meer de door hen voorgestelde bezuinigingen op de gezondheidszorg, een belangrijk punt voor de Democraten. Ook wist hij tot woede van Republikeinen voortdurend de praktische gevolgen van hun bezuinigingen voor de Amerikanen te benadrukken.

De Republikeinse leider John Boehner zag Lew zelfs als een van zijn grootste ergernissen.

''Wat ergerlijk is voor de Republikeinen is dat niemand de federale overheid, de begroting en het beleid beter kent dan Jack Lew'', beschreef een voormalig adviseur Lew dan ook tegenover The Huffington Post.

Staatsschuld

Als minister van Financiën zal Lew opnieuw een belangrijke rol spelen in het conflict over de aanpak van de enorme Amerikaanse staatsschuld van meer dan 16 biljoen dollar. Dat was tijdens de eerste termijn van Obama hét grote twistpunt tussen Republikeinen en Democraten en dat zal het tijdens het ministerschap van Lew ook blijven.

Lew is geboren in New York. Hij studeerde onder meer aan de Harvard-universiteit. Hij begon zijn carrière in de jaren 70. In het Witte Huis diende hij eind jaren 90 en begin deze eeuw ook nog onder oud-president Bill Clinton in verschillende functies.