GUANGZHOU - Journalisten van het Chinese weekblad Southern Weekly gaan weer aan het werk, na een staking uit protest tegen censuur. Dat meldden media in China woensdag.

Vorige week werd een nieuwjaarsboodschap van de krant herschreven, zodat die een ode aan de Communistische Partij werd.

Dat had een zeldzame, openlijke confrontatie tussen journalisten en de censuur tot gevolg. De redacteurs eisten zelfs het vertrek van propaganda-chef Tuo Zhen van de provincie Guangdong.

De politicus Hu Chunhua, provincieleider in Guangdong, zou hebben bemiddeld. De 'meeste medewerkers' van het weekblad zouden niet bang hoeven te zijn voor straffen, meldt de in Hongkong gevestigde South China Morning Post. Volgens een bron zou propaganda-chef Tuo op termijn moeten vertrekken.

Schandalen

Journalisten van Southern Weekly hebben al diverse schandalen in China blootgelegd. Het blad zoekt geregeld de grenzen van de censuur op.

De actie kreeg de afgelopen dagen veel steun. Voor het kantoor van het weekblad in Guangzhou waren protesten. Sommigen droegen spandoeken met de tekst 'Wij willen persvrijheid, garanties in de grondwet en democratie'. Zelfs Chinese beroemdheden gooiden hun gewicht in de strijd, onder meer op Weibo, de Chinese variant van Twitter.

Yao Chen, een actrice met 32 miljoen volgers op Weibo, plaatste het logo van het weekblad. Ze citeerde ook de Russische oud-dissident en schrijver Aleksandr Solzjenitsin: "Een woord van waarheid zal zwaarder wegen dan de hele wereld.''

Ruzie

De uitgever van de grote krant Beijing News heeft volgens de South China Morning Post ontslag genomen na een ruzie over de censuur met communistische officials. Hij was aangesteld door de Communistische Partij.

Het is onduidelijk wat er tijdens die ruzie precies is gezegd. De Beijing News plaatste een opiniestuk dat door de overheid was aangeleverd. Daarin werden de protesten de schuld van losbandige journalisten en 'aggressieve buitenlandse machten' genoemd.

Uit kwaadheid over het artikel weigerde de redactie van de krant het stuk te ondertekenen.