AMSTERDAM - Het was niet Bradley Mannings bedoeling vijanden van de Verenigde Staten te helpen met het lekken van vertrouwelijke informatie aan klokkenluiderswebsite Wikileaks.

Dat zegt zijn advocaat David Coombs dinsdag volgens The Guardian.

Ook hield Manning er bij het uitwisselen van de informatie met Wikileaks rekening mee dat hij geen details zou lekken die VS zouden schaden. Met deze insteek zal Coombs het proces tegen Manning beginnen wat op 6 maart van start gaat.

Als bewijs zal Coombs een chatgesprek tonen tussen Manning en Adrian Lamo, de hacker die de autoriteiten destijds waarschuwde over de bezigheden van Manning. Het gesprek vond plaats vlak voordat de VS in 2003 Irak binnenviel.

Bewijs

Volgens Coombs bewijst het dat de gedetineerde Amerikaanse militair geen kwaad in de zin had ten opzichte van de veiligheid van de VS.

Manning zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Hij had toegang tot vertrouwelijk materiaal toen hij in Irak was gestationeerd.

Hij werd in mei 2010 gearresteerd en zit sindsdien zonder vorm van proces in voorarrest. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.