AMSTERDAM - De National Rifle Association (NRA) zal een vertegenwoordiger naar het Witte Huis sturen om daar een gesprek aan te gaan over vuurwapenmisbruik.

Dat schrijft CNN dinsdag.

Afgelopen vrijdag ontving de NRA een uitnodiging. Volgens NRA-woordvoerder Andrew Arulanandam wil de belangenvereniging nu luisteren naar wat men in de hoofdstad te zeggen heeft.

Vicepresident Joe Biden zal zowel de NRA als ook andere wapenorganisaties welkom heten.

Na de schietpartij in Newtown waarbij 27 mensen om het leven kwamen, zei de NRA bereid te zijn om betekenisvolle bijdragen te bieden. 

''The National Rifle Association bestaat uit 4 miljoen moeders en vaders, zonen en dochters, en we zijn geschokt, bedroefd en gebroken door het nieuws van de gruwelijke en zinloze moorden in Newtown'', maakte de organisatie in een verklaring bekend.

De reactie markeerde een scherpe verandering in toon van de grootste wapenrechtenorganisatie in het land.

Giffords

Ook het gewezen Amerikaanse congreslid Gabrielle Giffords mengt zich in de strijd om het wapenbezit in de Verenigde Staten. Samen met haar echtgenoot heeft ze dinsdag een campagne gelanceerd voor striktere wapenwetten en het terugdringen van de politieke invloed van wapenlobbygroep NRA.

Giffords werd 2 jaar geleden zelf slachtoffer van vuurwapengeweld. Tijdens een politieke bijeenkomst werd de politica uit Arizona door het hoofd geschoten, waardoor ze nog steeds kampt met spraakproblemen, een verlamde rechterarm en een verminderd gezichtsvermogen. Zes andere mensen overleefden de schietpartij niet.

'Genoeg'

''Het is genoeg geweest'', stelde Giffords in een interview met ABC. De tragedie in Newtown was de druppel. Met de campagne moet geld ingezameld worden om de invloed van de wapenlobby terug te dringen. Politici die voor de goede zaak strijden, moeten worden gesteund.

''We kunnen er niet slechts op hopen dat de laatste tragedie de volgende tragedie voorkomt.'' Giffords verdedigde in haar tijd als congreslid het recht op wapenbezit en zegt ook nu niet te streven naar een algeheel verbod op wapens.