AMSTERDAM - De omstreden Nederlandse neuroloog Ernst Jansen Steur heeft in meerdere ziekenhuizen in Duitsland gewerkt. Eerder werd al bekend dat hij werkzaam was in Heilbronn.

Uit navraag blijkt dat  Jansen via meerdere bemiddelingsbureaus bij diverse klinieken heeft gewerkt. De gewezen arts werkte onder meer in Bad Laasphe, Worms, Nienburg en Heilbronn.

Volgens de kliniek in Worms was Jansen Steur geliefd door zijn collega's. Hij werkte er tussen augustus 2010 en februari 2011. De arts zou bij de kliniek hebben gewerkt via bemiddelingsbureau Facharztagentur Bielefeld.

Dat is een ander bureau dan Doctari, dat Jansen Steur in Heilbronn liet werken, zei Friedrich Haas van het ziekenhuis in Worms.

Er zijn meerdere bemiddelingsbureaus voor artsen in Bielefeld. Het bureau dat de Nederlander inhuurde, was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Patiënten

Het ziekenhuis in Worms is niet overspoeld door telefoontjes van bezorgde patiënten. De kliniek verwacht niet dat patiënten gezondheidsschade hebben opgelopen door behandelingen van Jansen Steur, aldus Haas. Hij was nooit de enige arts die patiënten behandelde, vulde hij aan.

In de kliniek in Heilbronn zou Jansen via meerdere bemiddelingsbureaus hebben gewerkt. Het Berlijnse bemiddelingsbureau Doctari liet hem er begin 2012 werken.

Papieren

Jansen Steur had er een jaar eerder ook al eerder gewerkt, stelt Christoph Siegmann van Doctari. Het bureau had zijn papieren gecontroleerd. De kliniek deed dat nog uitgebreider. Jansen Steur had ook in Heilbronn gewerkt via een ander bemiddelingsbureau, meldt Siegmann. Hij wist niet welk bureau dat was.

Doctari liet de neuroloog ook 2 weken werken bij een ander ziekenhuis. Siegmann kon niet zeggen om welk ziekenhuis het ging. Doctari heeft de samenwerking met Jansen Steur inmiddels beëindigd.

Vooronderzoek

Het Duitse Openbaar Ministerie is maandag een vooronderzoek gestart naar de omstreden neuroloog. Aanleiding is een klacht die een 33-jarige vrouw indiende na een slecht verlopen behandeling in Heilbronn.

Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede zou hij tussen 1996 en 2003 veel foute diagnoses hebben gesteld. Een van zijn patiënten zou na een slechtnieuwsgesprek zelfmoord hebben gepleegd.

Anderen zouden zwaar lichamelijk en geestelijk letsel hebben opgelopen door Jansen Steur. Verder zou hij receptenblokken van een collega hebben gestolen, valse recepten hebben uitgeschreven en duizenden euro's van een stichting voor wetenschappelijk onderzoek hebben verduisterd.