HEILBRONN - De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur kon mede bij de kliniek in het Duitse Heilbronn werken omdat hij een verklaring van geen bezwaar had die afkomstig zou zijn uit Nederland.

Jansen Steur zou in 2006 goedkeuring hebben gekregen van de Duitse districtsautoriteiten in Arnsberg. Hij moest daarvoor een verklaring van geen bezwaar overleggen.

Zo'n document zou daadwerkelijk door Jansen Steur zijn overlegd met een rechtsgeldige Duitse vertaling.

Echtheid

Volgens de kliniek hadden de Duitse autoriteiten geen reden om te twijfelen aan de echtheid van het document. Om wat voor document het precies gaat en door welke instantie het is uitgegeven, is niet duidelijk.

Tegen Jansen Steur liep in 2006 nog geen strafzaak. Wel was hij al weggestuurd bij het Medisch Spectrum Twente.

Het onderzoek naar de vraag hoe het mogelijk was dat Jansen Steur in Heilbronn kon werken is nog niet afgerond, meldt de kliniek.

De instelling had in 2011 geruchten opgepikt dat Jansen Steur in Nederland geen licentie had vanwege beschuldigingen aan zijn adres. De personeelsafdeling is die berichten nagegaan.

Zoekactie

Jansen Steur kon echter onder meer een geldig Duits medisch specialistencertificaat uit 2006 overleggen. Ook een zoekactie met de internetzoekmachine Google leverde geen verdere aanwijzingen op.

Volgens de kliniek kan dat onder meer te wijten zijn aan de verschillende namen die Jansen Steur heeft gebruikt.

Een chef van de afdeling neurologie had contact opgenomen met een ziekenhuis waar Jansen Steur eerder had gewerkt. Ook uit die hoek kwamen destijds geen verontrustende meldingen, benadrukt de kliniek

Onderzoek

Daarnaast gaat de SLK-kliniek in Heilbronn laat alle behandelingen door de omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur nagaan door experts van buiten de kliniek. 

De kliniek wil zo onderzoeken of patiënten schade hebben geleden door de arts. Alle documenten zullen worden gecontroleerd. De eerste resultaten worden over een week verwacht. Om hoeveel gevallen het gaat.

De kliniek heeft een telefoonnummer geopend waar mensen met vragen of klachten terechtkunnen. De voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis, burgemeester Helmut Himmelsbach van Heilbronn, liet weten niet te verwachten dat mensen schade hebben ondervonden door de Nederlandse arts.

Tot nu toe hebben twee patiënten zich gemeld. In één van de gevallen zou het om een vrouw gaan die een ruggenprik had gekregen van Jansen Steur.