WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de Republikein Chuck Hagel als minister van Defensie en John Brennan als CIA-chef officieel voorgedragen.

De Senaat moet nog akkoord gaan met de benoemingen. Obama drong erop aan snel in te stemmen met de benoemingen.

Obama noemde Hagel ''de leider die onze troepen verdienen''. Brennan zou ''weten wat nodig is voor onze nationale veiligheid'', zei de Democratische president.

Hagel, een Vietnamveteraan, is 12 jaar lang senator geweest van de Amerikaanse staat Nebraska. Sinds eind 2009 is hij lid van het adviesorgaan van de president voor de inlichtingendiensten.

Kritiek

De voordacht van Hagel oogste al kritiek omdat hij niet pro-Israël genoeg zou zijn en zich mogelijk niet hard genoeg opstelt tegen Iran. Hij moet Leon Panetta opvolgen als Pentagon-chef.

Brennan is de gewenste opvolger worden van oud-generaal David Petraeus bij de CIA. Die trad in november af wegens een buitenechtelijke affaire. Brennan (57) is de belangrijkste adviseur voor de strijd tegen het terrorisme van Obama.

Hij heeft een harde reputatie. Zijn naam is in 2008 in verband gebracht met zeer omstreden verhoormethoden van terreurverdachten onder president George W. Bush.