AMSTERDAM - James Holmes, verdachte van de schietpartij in een bioscoop in Aurora (Colorado) waarbij 12 doden en tientallen gewonden vielen, is maandag in de rechtbank verschenen.

Dat meldt ABC.

Holmes stond terecht in een 'preliminaire zitting'. Het doel van deze zitting was om de rechter ervan te overtuigen dat er genoeg belastend materiaal bestaat om Holmes te vervolgen. 

De aanklagers wilden zowel gruwelijke beelden van de schietpartij als ook telefoongesprekken van de alarmcentrale gebruiken om de rechter te overtuigen en de vervolging voor elkaar te krijgen, schrijft ABC.

Na de daad voelde Holmes zich 'relaxed', verklaarde een politieagent tijdens de zitting. Ook tijdens de arrestatie en de huisdoorzoeking toonde Holmes zich erg kalm.

Hoorzitting

Tijdens de hoorzitting kwamen nieuwe, gruwelijke details naar buiten over het bloedbad van 20 juli.

Agenten vertelden over de eerste hulpverlening, hoe ze bijna uitgleden in de plassen bloed en een doodgeschoten meisje van 6 jaar aantroffen.

Eén van hen beschreef hoe hij zelf mensen naar het ziekenhuis bracht. Na vier ritten en zes slachtoffers klotste zijn dienstwagen van het bloed, aldus de agent.

Holmes opende die dag het vuur tijdens een voorstelling van de Batman-film The Dark Knight Rises. Verkleed als The Joker, de slechterik uit de Batman-trilogie, schoot hij in het wilde weg om zich heen. Twaalf mensen kwamen om en 58 anderen raakten zwaargewond.

Lees alles over de schietpartij in ons dossier