AMSTERDAM - De Amerikaanse president Barack Obama schuift John Brennan maandag naar voren als directeur van de CIA.

Brennan, die 25 dienstjaren bij de inlichtingendienst achter de rug heeft, is momenteel adviseur contraterrorisme van de president.

Obama zal maandag ook bekendmaken dat hij de Republikein Chuck Hagel het meest geschikt acht om minister van Defensie te worden.

De 66-jarige Chuck Hagel heeft gediend in het Amerikaanse leger en vocht samen met zijn broer in 1967 en 1968 in Vietnam. Voor zijn verdiensten kreeg hij twee keer de onderscheiding Purple Heart.

Dat maakt hem op militair gebied een sterke minister van Defensie, maar zijn politieke opvattingen maken zijn benoeming omstreden. De Senaat moet akkoord gaan met zijn benoeming, maar dat zal niet gebeuren voordat er een spervuur aan vragen op Hagel is afgevuurd.

Verhoormethoden

In 2008 stond Brennan al op de kandidatenlijst voor de hoogste functie van de CIA. Hij trok zich toen terug, omdat hij in verband werd gebracht met de extreme verhoormethoden, zoals 'waterboarding', die ten tijde van de regeerperiode van oud-president George Bush gangbaar waren.

Brennan ontkende daar iets mee te maken te hebben gehad en heeft zich sindsdien tegen dit soort verhoortechnieken uitgesproken.