AMSTERDAM - Het bij Alaska gestrande boorschip Kulluk van Shell is maandag een week nadat het vastliep weer vlotgetrokken.

Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP.

Shell kreeg zondag toestemming van de autoriteiten van Alaska om het motorloze schip weg te slepen. Het vaartuig heeft meer dan 500.000 liter diesel aan boord en 45.000 liter aan andere olieproducten.

De Kulluk werd naar de Amerikaanse stad Seattle gesleept voor onderhoud. Het schip sloeg een week geleden op de rotsen bij het dorp Kodiak, nadat het was losgeslagen van zijn sleepkabels.

De Kulluk wordt nu door een sleepboot naar het 50 kilometer verderop gelegen Kiliuda Bay getrokken. Daar wordt onderzocht of het boorschip schade heeft opgelopen. Vooralsnog lijkt er geen sprake van lekkage, meldt de Kustwacht.

Geen partij

Het stranden van de Kulluk was voor milieugroeperingen bewijs dat het onverstandig is van Shell om naar olie te boren in het poolgebied.

"Shell en zijn aannemers zijn geen partij voor de weersomstandigheden in Alaska", liet The Wilderness Society eerder weten. "Het boorprogramma moet worden stopgezet door de overheid of door het bedrijf zelf, omdat de risico's voor mens en milieu onacceptabel groot zijn."