ROME - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft voor de verkiezingen van eind februari een verbond gesloten met de rechtse partij Lega Nord.

''Habemus papam (Wij hebben een paus)'', zei de oud-premier in de nacht van zondag op maandag na urenlange onderhandelingen, meldde het persbureau ANSA.

Lega Nord zal Berlusconi steunen in zijn streven opnieuw premier te worden. De partij werkte eerder in regeringscoalities met de partij van Berlusconi samen, maar liet in december weten dat zij dit keer niet met hem zou samenwerken.

Lega Nord ontstond in het begin van de jaren '90 met als belangrijkste streven het rijke noorden van Italië los te te maken van het arme zuiden. De partij keerde zich de laatste jaren vooral tegen immigranten.

Volgens de peilingen staat Berlusconi's partij PdL ver achter de centrumlinkse coalitie van Pier Luigi Bersani, ook nu zij een verbond met LegaNord heeft gesloten.

Bersani zou 42 procent van de stemmen behalen en de PdL en LegaNord samen ongeveer 23 procent.

Geen premier

Berlusconi wil in een nieuwe regering geen premier meer worden. De 76-jarige mediamagnaat en oud-premier streeft naar de post van minister van Economische Zaken in een regering die onder leiding staat van Angelino Alfano, liet hij in een tv-interview weten.

Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Alfano is Berlusconi opgevolgd als leider van de conservatief-liberale partij PdL.

Driemaal

Berlusconi was driemaal premier: van april 1994 tot en met januari 1995, van juni 2001 tot en met mei 2006 en van mei 2008 tot en met november 2011. Hij trad op 16 november 2011 af, nadat de financiële markten het vertrouwen in hem hadden verloren. Tot nu toe zei Berlusconi dat hij opnieuw premier wilde worden.